Dynamiska höftlyft

Aktiverade muskler

Bra övning för att bygga upp rumpa och höftparti efter en graviditet. Övningen tränar dessutom mage, ländrygg och baksida ben.

Höftlyft är en mirakelövning, bra för det mesta. Övningen motverkar obalans i kroppen eftersom det är svårt att snedbelasta, och de flesta ser om bäckenet lutar åt något och håll och korrigerar detta automatiskt (till skillnad från vid benböj exempelvis, där en sån sak är svårare att upptäcka på egen hand).

Träna dynamiska höftlyft så här:
1: Ligg ned med ländryggen i underlaget och fötterna så nära baken som möjligt. Ligg gärna på en träningsmatta eller barfota på ett golv för bra grepp så att fötterna inte glider.

2: Spänn musklerna i baken, baksida ben och längdryggen och lyft upp höften tills det bildas en rak linje från överkroppen till knäna.

3: Lyft ordentligt, det är vanligt att lyfta för lågt och då tycker man att övningen ”inte känn” eller ”inte tar”. Träna framför en spegel så du ser att häften kommer upp ordentligt.

4: Sänk ned höften kontrollerat, återgå till startpositionen samtidigt som du håller emot och bromsar rörelsen med musklerna så att du låter musklerna jobba även på nedvägen.

5: Upprepa. Välj att vila lite mellan varje repetition i början och vänd direkt senare, när du känner dig starkare och att du har full kontroll på övningen. För att göra övningen ännu mer utmanande – vänd rörelsen precis innan du når golvet.

När du tränar dynamiska höftlyft kan du låta barnet sitta på nedre delen magen, många barn tycker att detta är skoj. Det gör ju övningen lite tyngre också. Givetvis går det också bra att låta barnet sitta i baby sitter eller ligga på en filt bredvid, eller passa på att träna när barnet sover.