FAQ Mammaträning

Carolines svar på frågor om mammaträning

Svar på vanliga frågor om träning efter graviditet och förlossning, om att komma igång med mera.

Nybliven mamma, HUR kommer jag igång?

Börja när du känner dig redo, kom ihåg att alla har olika förutsättningar – jämför dig inte med någon annan. Din kropp fungerar inte som någon annans. Din graviditet går inte att jämföra med någon annans, din förlossning var som den var. Din bebis är unik.

Hur snart du kan komma igång med träningen som nybliven mamma beror på alla dessa förutsättningar och det kan vara efter några veckor, månader eller år. Börja när du är redo och då rekommenderar jag att följa steg-för-steg-programmet som guidar dig från start till stark.

Jag har även gjort en träningsapp för mammaträning, appen Mamma i form finns i App Store för iPhone och iPad.

”Alla” pratar om träning. Själv har fullt sjå ”bara” med att vara mamma. Jag känner mig stressad så fort jag hör ordet ”träningsmål”. Tips?

Skippa målhetsen och fokusera på ett enda mål till att börja med – att genomföra träning varje vecka. Rätt sorts träning. Några minuter för att bli kompis med magmusklerna och knipet igen.

Det är lätt hänt att börja tänka i invanda tankebanor och tänka på mål som du hade före mammalivet. Du måste inte göra samma saker som förr. Ditt liv har förändrats och ge dig själv lite tid att komma in i allt.

TIPS: Vill du ha hjälp att komma igång med träningen efter graviditet?
Caroline gör personliga träningsprogram via PT-online, mer info>>

Många småbarnsföräldrar känner stress över att springa vårrus och annat. Att springa ett lopp innebär en tid att passa, din bebis kanske inte är med på de noterna bara för att andra bebisar är det.

Det är helt okej att skippa sånt och jobba med andra mål. Promenadträning med barnvagnen till exempel. Det kanske innebär några avbrutna rundor i början för att tajmingen kanske inte är den bästa, det är en del av mammalivet.

Men det kommer troligen en dag när du och din bebis får till promenadträningen med barnvagnen. När bebisen sover i vagnen och du promenerar i rask takt i en miljö som du tycker om – njut! Check på målet ”kombinera träning och mammalivet”. Lästips! Artikeln ”Promenadträning för att komma i form med barnvagnen”.

Vilka träningsmål ska jag satsa på?

Bra träningsmål i början är att stärka kroppen efter graviditet och förlossning och bli av med eventuella gravidkilon. Jag rekommenderar att satsa på de kortsiktiga målen först. Som träningsmålen ”hitta magstödet” och ”komma i gång med regelbunden träning” och ”gå ned i vikt”.

Börja med att försöka hitta sätt att lägga upp det för att få till regelbunden träning som en del av din livsstil, din nya livsstil, du är ju mamma nu och det är en livsstilsförändring.

Du kanske vill göra en klassiker eller springa ett lopp? Det är två exempel på bra och roliga långsiktiga mål att ha i bakhuvudet, men försök att ta en sak i taget och börja med att lägga energin på grundträningen. Grundträningen för mammor. Lästips! Artikeln ”Så här gör du ett barnvänligt träningsschema”.

Info om PT-online med Caroline

Vilken tid på dygnet är bäst att träna?

Undvik fasta tider och fokusera istället på att skapa rutiner och flexibilitet. Du kommer snart märka när det fungerar bra att träna – för just dig.

Det går troligen bättre att lämna bebisen en stund på morgonen eller förmiddagen om du vill träna på egen hand, än på kvällen. Eller vise versa, alla bebisar är olika och du känner din bebis bäst. Anpassa dina träningstider efter just ditt barn och din familj.

I början brukar det gå bra att träna ihop med bebisen, passa på med något av de snabbare träningsprogrammen när bebisen är i babygymmet eller baby-sittern eller sover. Så, försök att strunta i alla andras träningsrutiner och fokusera på dina egna.

Jag kommer ofta igång, och så händer något som gör att det blir avbrott i träningsrutinerna, typiskt! Tips?

De flesta småbarnsföräldrar tycker det är en utmaning att få till regelbunden träning under en längre tid. Förbered dig på att det troligen kommer vara lite hattigt under småbarnsåren. (Det finns småbarnsföräldrar som lyckas bocka av varje planerat träningspass oavsett hur omständigheterna ser ut i övrigt, men de är undantagen i den stora massan – väldigt många småbarnsföräldrar som kämpar med detta.)

Så, mitt tips är att försöka bli vass på att komma i gång snabbt igen efter uppehåll. Jag tränar många mammor och har gjort det under många år, så här tränar en småbarnsförälder:

  • 3-5 gånger per vecka i några veckor, sedan inträffar något, nätter med fler sömnavbrott än vanligt, barnet krassligt, eller får tänder, eller mamma förkyld.
  • Då brukar det bli 0-2 träningspass under någon vecka eller två eller fler.
  • Sedan regelbunden träning igen. Paus. På en eller flera veckor. Regelbunden träning igen. Och så vidare.

Det är när ”pausen” slutar som du har möjlighet att påverka, i vart fall till viss del. Du vet troligen inte när träningspausen kommer, men en småbarnsförälder kan räkna med att den kommer (när vattkopporna kommer om inte förr). Så okej. Det kommer att hända grejer som kommer utmana din priolista och träningen kommer troligen att behöva ryka under vissa omständigheter.

Du vet detta nu. Så du kan förbereda dig och komma igång så snart som möjligt igen. Det är nämligen lätt hänt att drulla runt ytterligare någon vecka eller två, eller tre – efter ett uppehåll och tänka negativa tankar som ”jag som kom igång så bra”.

Du, som tränar mammaträning med mig vet detta och kan därför parkera träningsskorna så att de är redo när det är läge igen, på med dem bara. Ta vid där du var innan pausen, det kanske kommer kännas lite motigt 1-2 träningspass men sedan är du troligen på banan igen.

Så, inför nästa ”paus” är det möjligt att öva upp ett förhållningssätt och bestämma dig för att komma igång igen så snart som möjligt.

Fler frågor?

Har du frågor går det bra att mejla, de som är av allmänintresse besvarar jag på den här sidan. /Caroline