All träning ÄR bra träning
Det är inte säkert att träningen blir av den utsträckning du önskar, det är vanligt under småbarnsåren och istället för att gnälla högt är det bättre att gilla läget och anpassa sig och försöka skapa möjligheter i den mån det går. Bra tänk är ”nu eller aldrig” istället för ”ska jag eller ska jag inte”.
En viktig del av mammaträningen är att försöka låta bli att jämföra sig själv med andra. Det kanske finns en och annan som har kommit i form på rekordtid, men det är undantag.
Varje familj ser olika ut, vissa har ständig tillgång till barnvakt och andra väldigt sällan. Vissa har partners med jobb som gör träningen enklare att få till, andra tvärtom.
Alla mammor har dessutom helt olika träningsbakgrund, graviditet och förlossning. Så det går inte att jämföra sig med andra. Det du kan göra är att skapa ett så bra träningsupplägg som möjligt för just dig, som passar in i ditt liv, så som det ser ut just nu.
TIPS! Vill du ha hjälp att komma igång med träningen efter graviditet?
Jag gör träningsprogram efter dina förutsättningar och följer upp med coaching online (vi jobbar även med kosten) via mina onlinetjänster PT-online med Caroline.
Regelbunden träning under småbarnsåren?
Det är vanligt att träningen går upp och ned under småbarnsåren, många mammor blir träningsperiodare. Det ligger i sakens natur och det är bättre att acceptera att det troligen kommer att vara så under småbarnsåren och lägga upp träningen därefter.
Ett helt vanligt träningsår för en mamma brukar innebära veckor med regelbunden träning varvat med veckor med inga eller få träningspass.
Det är alltså vanligt med träningsuppehåll så försök att inte stressa upp dig över det. Ta nya tag igen när det möjligt och börja lugnt de första träningspassen. Du kommer troligen märka att du inte tappat så mycket under ett kortare uppehåll som det kanske först känns.
Funktionell träning och funktionella övningar
I steg fyra i steg-för-steg-programmet blir det fortsatt fokus på träningsprogram med enkla styrkeövningar med kroppsvikt i kontrollerat tempo samt balans- och stabilitetsövningar.
Smyg gärna in funktionella övningar i vardagen också. Som huksittande, testa att resa dig upp från golvet via plankan, och upp med armarna och sträck på kroppen varje dag.
Att röra sig naturligt och promenera med vagnen för att transportera sig till platser när det är möjligt gör stor skillnad på formen långsiktigt.
CHECKLISTA STEG 4
Att läsa:
Övningar att lära:
Träna:
Öva in de nya övningarna så att du kan utföra dem med perfekt teknik och vet vilka muskler som jobbar när.
Träna ett eller flera träningsprogram per dag (så många dagar som möjligt), välj det som passar bäst den aktuella dagen och välj mellan:
- Mamma kom i gång
- Bålstabilitet för mammor
- Core för mammor # 1
- Core för mammor # 2
- Du som använder appen Mamma i form, träna träningsprogram 5, 7 och 8 (och fortsätt med 4, 6, 1, 2, 3, 4)
Försök att få till 5-20 minuter per dag med träning enligt något av träningsprogrammen. Om det inte blir träning varje dag så gör det inget, men kom ihåg att kort och ofta ger resultat.
Kombinera med valfritt antal barnvagnspromenader i valfritt tempo och längd, beroende på hur kroppen känns.
Vardagsutmaning:
Smygträna spontant med funktionella övningar som knip, balansträning, magstöd = bonusträna. All träning ÄR bra träning. Lycka till! /Caroline
Mammaiforms steg-för-steg-program: Introduktionen, steg 1, steg 2, steg 3, steg 4, steg 5, steg 6, steg 7, steg 8, steg 9, steg 10, steg 11