Stående grundposition

Aktiverade muskler

De flesta av kroppens muskler är involverade när du har en bra hållning. En god hållning ger dig även pondus!

En korrekt stående grundposition är det bästa utgångsläget för att också få till övningens teknik i övrigt – bra träningsteknik ger bättre resultat av träningen!

Öva in den stående grundpositionen hemma framför spegeln. Efter några gånger sitter den i muskelminnet och du kommer helt automatiskt stå rätt inför varje övning.

Lägg lite extra fokus på att utföra alla övningar med god hållning när du tränar, speciellt de sista seten när du börjar bli trött i musklerna. Stående grundposition är också utgångspunkten för god hållning till vardags.

Träna så här:
1: Stå stadigt med fötterna placerade höftbrett isär och fötterna lätt utåtriktade. Ha mjuka knän och en neutral svank. Håll upp huvudet och tänk att nacken är en förlängning av ryggraden.

2: Lyft bak och sänk ned axlarna. Spänn till magstödet (kallas även magsupporten) genom att dra in naveln mot ryggraden och spänna till. Tänk spänner magen som du skulle göra för att parera ett slag mot magen eller som du gör när ett litet barn kryper på dig om du ligger ned på golvet. Jobba samtidigt med en kraftig utandning, tänk ”blåsa trumpet” eller ljuda bokstaven ”S” länge.

3: Håll samtidigt ryggen rak och fin. För att korrigera ryggens position – tänk att du har en tofs på toppen av huvudet och att någon tar tag och lyfter dig rakt upp så att du blir ett par centimeter längre.

4: Slappna av men behåll den goda hållningen.

När du har tränat in stående grundposition och en god hållning kan du koncentrera dig mer på detaljerna och skaffa dig en ännu bättre och öppen kroppshållning.

Så här:
5: Håll armarna längs sidorna eller med händerna vid höften då du står stilla. Rör armarna fritt och naturligt när du går.

6: När du sitter, sträva efter att sitta upprätt utan att använda stolens rygg- eller armstöd.

Det går relativt snabbt att träna in en god, bra och öppen hållning, Öva detta varje dag, helst varje gång du reser dig upp.

Tips när du tränar stående övningar
Många stående övningar går att träna med bebisen i bärsele. Det är valfritt, det bästa är att placera bebisen i baby sitter eller på filt så att du kan koncentrera dig på övningen. Om du vill hålla i barnet och göra klart ”de sista repetitionerna” exempelvis – använd bärsele.

Håll absolut inte i barnet och träna samtidigt, då är det risk att du tappar barnet, särskilt när du börjar blir trött i musklerna och reflexerna kanske inte är att lita på. Alltså – barn i bärsele, baby sitter eller på filt på golvet. Mycket viktigt.