Benböj

Aktiverade muskler

Funktionell övning som tränar ben och rumpa. Om du är stark i den här övningen klarar du lyft i vardagen galant.

Höften är instabil efter en graviditet och därför är det smart att välja övningar där du har kroppsvikten jämt fördelad på båda fötterna. Benböj är en sån övning, den kallas även knäböj.

Börja träna halva benböj, vänd övningen vid 45 grader i knäna. Håll gärna i barnvagnen eller en stol för extra stöd de första gångerna, även om det kan kännas lite löjligt. Eller ta städ med händerna på låren. Målet är 90 grader i knäna så småningom, öka svårighetsgraden successivt, långsamt.

Träna benböj så här:
1: Starta i stående grundposition, aktivera magstödet och sitt bak med rumpan, precis som du gör när du sätter dig på en stol. Ta stöd med händerna mot låren.

2: Sträva efter att hålla upp överkroppen om möjligt, det beror på din rörlighet och bålstyrka (som troligen inte är så stark om du är en relativt nybliven mamma). Det är helt okej att fälla fram överkroppen en aning om du fäller med rak rygg, fäll i höften samtidigt som du sitter bak.

3: Spänn musklerna i baken och tryck ifrån för att komma upp till utgångsläget, stående grundposition.

4: Gör hellre en mindre rörelse med full kontroll än att gå längre ned med sämre kontroll. När du har tränat ett tag kommer du göra benböj med 90 grader i knäna som ett proffs, ge dig själv lite tid att komma dit.

Om du vill fälla fram överkroppen mycket så beror det på att magstödet inte är tillräckligt starkt, testa då att hålla i en stol för att kunna utföra övningen med bröstet mer upplyft.