viktminskning efter graviditet

Gå ned i vikt efter graviditeten

Det finns de som påstår att det inte går att bli av med kilona efter en graviditet. De har fel.
Det går att gå ned i vikt efter en graviditet. Men det krävs engagemang, aktivitet, en god vilja, tålamod, anpassade övningar och den rätta inställningen.

Den stora utmaningen är ofta att hitta tiden och detta i kombination med mindre sömn än genomsnittet – som är vanligt för en småbarnsförälder.

Grundinställning för att gå ner i vikt
För att lyckas gå ner i vikt – börja med att träna upp din grundinställning. Förvissa dig själv om att det är möjligt och genomförbart. Kan andra så kan du.

Det går att bli lika stark och vältränad som innan en graviditet. Det går också att bli ännu starkare och ännu mer vältränad än någonsin förr. Det går faktiskt att bli vältränad även om du inte tränat alls tidigare.

Träningen
Du har faktiskt fixat både graviditet och förlossning, nog sjutton ska du klara nästa utmaning också – att bygga upp kroppen.

Du har kraften. Både fysiskt och psykiskt. Kan du bära en mage och föda barn så klarar du vad som helst.

Att träna upp kroppen är enkelt i jämförelse, dessutom kommer du få mer energi och styrka allt eftersom.

Tankar om kropp och form
Många tänker negativa tankar om kroppen och dess utseende den närmsta tiden efter graviditet och förlossning. Detta beror dels på hormonomställningen som sker i kroppen och dels på att kroppen har förändrats.

Efter graviditet och förlossning följer också en ganska omtöcknad kropp. Degmagen gör det lätt att tänka negativa tankar som att kroppen har förfallit och så vidare. Men, kom ihåg – den har ju gjort något mirakulöst!

Eventuell övervikt och avsaknad av styrka beror inte på försoffning. Den bakomliggande och ärofyllda förklaringen är ju något alldeles fantastiskt som alla mammor har all rätt att vara stolt över!

Träna dig på att vända negativa tankar till positiva – titta på ditt barn och ge dig själv en klapp på axeln. Bra jobbat! Kroppen är fantastisk, den går att återskapa igen genom att träna, kom ihåg att börja med rätt övningar.

Tänk positivt
Acceptera att din kropp har förändrats och lägg fokus på att förändra den igen. Det går alltså.

Jobba mentalt med positiva tanker, de hjälper dig att lyckas! Kom ihåg – din kropp har under nio månader burit barn, det kommer att behövs några månader för att gå ned i vikt efter graviditeten, komma i form och bygga upp styrkan. Ställ in dig på detta så att du har de rätta förväntningarna redan från början.

Kämpa!
Ju mer du kämpar och ju godare din vilja är, desto snabbare går resan mot en starkare och slankare kropp. Du kommer att lyckas, du har redan klarat större utmaningar.

Personlig coaching?
Vill du få in träning regelbundet och lära dig mer om hållbart kostupplägg?
Med PT-online med Caroline får du hjälp och stöd med både kost och träning via coaching online.

TIPS: Mammaträningsapp

Jag har gjort en träningsapp med mammaträning, appen Mamma i form med snabbtränade träningsprogram finns i App Store för iPhone och iPad. /Caroline

Läs mer om: