Bra hållning ger dig pondus och mindre värk

Träna till dig en bra hållning

En bra hållning är när det bildas en linje öron-axlar-höft-knän. Graviditeten förändrar kroppshållningen och det är delvis därför många gravida får ont i ryggen.
Efter graviditeten är hållningen som den är ända tills den aktivt förändras. Många tror att hållningen alltid bara är som den är. Det är den inte, den går att påverka med styrketräning och stretching.

Nästan alla mammor har framåtlutade axlar. Många mammor har rentav en dålig hållning. Detta till följd av graviditet, svaga mag- och ryggmuskler, amning och barnbärande.

För att förändra och förbättra din hållning behöver du jobba aktivt med ditt muskelminne och med din kroppsmedvetenhet.

Det går att träna upp din kroppsmedvetenhet och hållning för att på så vis skona ryggraden och förebygga ryggvärk.

Träna kroppsmedvetenhet
En balettdansös behöver inte tänka på sin kroppsmedvetenhet, hon kliver upp ur sängen på morgonen med en fantastisk hållning, äter frukost med rak rygg, går och handlar med samma goda hållning.

I soffan på kvällen sitter hon också med den där bra hållningen, för att sedan borsta tänderna och gå till sängs med samma starka hållning. Och så vidare.

En balettdansös har övat in en god hållning under många och långa danslektioner. Balettdansösers hållning sitter i ryggmärgen – i muskelminnet.

För en person som inte är balettdansös är det här med kroppsmedvetenhet vanligen inte lika självklart och automatiskt.

Kontinuitet skapar god hållning
Du behöver jobba aktivt hela dagen för att förbättra kroppshållningen – det behövs kontinuerlig träning. En god hållning behöver övas upp med kontrollerade och medvetna rörelser.

För att få en god hållning räcker det alltså tyvärr inte med att sträcka på sig några gånger per dag.

Hållningen avspeglar även en persons känslor. Den som är trött hänger ofta med huvudet. En med dåligt självförtroende rör sig vanligen med dålig hållning och sänkt blick till exempel.

Kolla din hållning från sidan i en spegel med jämna mellanrum eller fota. Med kamerans hjälp kan du också se framsteg. Fota gärna på samma plats varje gång.

Bli medveten om din kroppshållning för att kunna förbättra den, påminn dig själv med lappar eller påminnelser i telefonen – många gånger om dagen.

När du tränar – utför alltid övningarna med en perfekt hållning, det stärker hållningen. Dessutom är övningarna effektivare när de utförs i musklernas korrekta rörelsebana.

Procedur för ökad kroppsmedvetenhet
Tänk aktivt på din hållning helst varje gång du ställer dig upp eller sätter dig ned under dagen, samt när du rör dig och lyfter barn.

Proceduren nedan är till för att öva upp kroppsmedvetenheten. Efter några veckor med ihärdigt tränande så kommer du mer automatiskt aktivera rätt muskler och ha en bättre hållning både när du står upp och sitter ned (utan att aktivt behöva tänka på att placera fötterna höftbrett och så vidare).

Gör så här för att aktivt tänka på din hållning:
1: Varje gång du ställer dig upp för att gå iväg någonstans – placera fötterna axelbrett, spänn rumpmusklerna för att ställa dig upp. Fortsätt spänna magsupporten och gå dit du ska.

2: När du sätter dig ned på en stol till exempel – ställ dig först framför stolen med fötterna höftbrett isär, sitt bak med rumpan samtidigt som du kontrollerar rörelsen med rumpmusklerna och spända magmuskler.

Fortsätt aktivera magstödet – behåll en lätt spänning i magmusklerna för att sitta med en god hållning. Slappna av i övrigt. Sitt gärna på en träningsboll eller en pall ibland till vardags.

Vill du träna med Caroline?
Om du vill ha personligt utformade träningsprogram så gör jag det via min onlineträningstjänst PT-online med Caroline.

Läs mer om: