Strunta i att sträva efter fasta rutiner. Lyckas med träningen och kom i form genom att använda ett dynamiskt träningsschema. Många mår bra av rutiner och vill gärna ha fasta sådana för att få till det med träningen.   Glöm dem! Kravet på rutiner gör det lätt att misslyckas. Ställ in siktet på flexibilitet i stället och använd dig av ett dynamiskt träningsschema för att komma i form. Skjut på planerade pass och kasta om dagarna under veckan. Se det inte som ett misslyckande om planerna förändras, flytta runt lite på passen och ta nya tag direkt. Lägg in en vilodag och träna en annan dag. Barn lär en att vara flexibel och att hantera förändrade träningsplaner. Ta tillvara på de träningstillfällen som ges, "nu eller aldrig" är en devis. Med barn är det svårt att planera - en dag när du kanske hade tänkt träna kan bli vilodag efter en natt med lite sömn och vise versa. Alltså, ladda flexibilitetstänket. Ibland kommer det vara prövande att hålla modet uppe trots oregelbunden sömn och avsaknad av fasta träningsrutiner. Men det fixar du. Att göra ett dynamiskt träningsschema Det är bra att ha en långsiktig grovplan, som till exempel “min ambition är att träna 3 gånger i veckan under kommande fyra veckor”. Planera sedan träningen mer detaljerat bara en vecka i taget. Till exempel “barnvagnspromenad och benträning på måndag, core på onsdag och promenad med intervaller och avsluta med en superövning på fredag”. Det är helt okej att skjuta på pass under veckan, men sträva efter att inte ställa in dem helt. När du gör plan A, gör samtidigt plan B, "om barnvagnspromenaden och eller benträningen inte på måndagen så får det bli på tisdagen istället" och så vidare. (Det kan ju vara så att promenaden blir av, men sedan vaknar bebis och är jättehungrig eller har gjort i brallan precis när du ska göra de där höftlyften...) Pass som inte blivit av på söndagen stryks. Ny vecka - nya planer och nya tag! Ge alltså inte eventuellt misslyckandetänk något som helst utrymme - sträva efter att lyfta fram de positiva tankarna. Har du inte sovit mycket på natten, om bebis blir förkyld eller något annat händer - tänk “jaha, då kör jag dagens planerade träning i morgon istället”. Det kommer att ta lite längre tid att komma igenom ett träningsschema med flera andra personer att anpassa livet efter, jämfört med ett liv som ungmö. Så ta det lite lugnt med kraven på dig själv. Var alltid glad och stolt för det som blir av, istället för att fokusera på det som inte blir av. Om du kommer ur gängorna av oavsett anledning - ta nya tag så snart som möjligt. Undvik att spåra ur helt och äta skräp i veckor bara för något inte blir som tänkt dig. Nästa dag är alltid en ny dag. På det igen.

TIPS: Mammaträningsapp

I App Store hittar du min app med mammaträning: appen Mamma i form

Gör ett barnanpassat träningsschema

Strunta i att sträva efter fasta rutiner. Lyckas med träningen och kom i form genom att använda ett dynamiskt träningsschema.
Många mår bra av rutiner och vill gärna ha fasta sådana för att få till det med träningen.   Glöm dem! Kravet på rutiner gör det lätt att misslyckas.

Ställ in siktet på flexibilitet i stället och använd dig av ett dynamiskt träningsschema för att komma i form. Skjut på planerade pass och kasta om dagarna under veckan.

Se det inte som ett misslyckande om planerna förändras, flytta runt lite på passen och ta nya tag direkt. Lägg in en vilodag och träna en annan dag. Barn lär en att vara flexibel och att hantera förändrade träningsplaner.

Ta tillvara på de träningstillfällen som ges, ”nu eller aldrig” är en devis. Med barn är det svårt att planera – en dag när du kanske hade tänkt träna kan bli vilodag efter en natt med lite sömn och vise versa.

Alltså, ladda flexibilitetstänket. Ibland kommer det vara prövande att hålla modet uppe trots oregelbunden sömn och avsaknad av fasta träningsrutiner. Men det fixar du.

Att göra ett dynamiskt träningsschema
Det är bra att ha en långsiktig grovplan, som till exempel “min ambition är att träna 3 gånger i veckan under kommande fyra veckor”.

Planera sedan träningen mer detaljerat bara en vecka i taget. Till exempel “barnvagnspromenad och benträning på måndag, core på onsdag och promenad med intervaller och avsluta med en superövning på fredag”.

Det är helt okej att skjuta på pass under veckan, men sträva efter att inte ställa in dem helt. När du gör plan A, gör samtidigt plan B, ”om barnvagnspromenaden och eller benträningen inte på måndagen så får det bli på tisdagen istället” och så vidare. (Det kan ju vara så att promenaden blir av, men sedan vaknar bebis och är jättehungrig eller har gjort i brallan precis när du ska göra de där höftlyften…)

Pass som inte blivit av på söndagen stryks. Ny vecka – nya planer och nya tag! Ge alltså inte eventuellt misslyckandetänk något som helst utrymme – sträva efter att lyfta fram de positiva tankarna. Har du inte sovit mycket på natten, om bebis blir förkyld eller något annat händer – tänk “jaha, då kör jag dagens planerade träning i morgon istället”.

Det kommer att ta lite längre tid att komma igenom ett träningsschema med flera andra personer att anpassa livet efter, jämfört med ett liv som ungmö. Så ta det lite lugnt med kraven på dig själv.

Var alltid glad och stolt för det som blir av, istället för att fokusera på det som inte blir av.

Om du kommer ur gängorna av oavsett anledning – ta nya tag så snart som möjligt. Undvik att spåra ur helt och äta skräp i veckor bara för något inte blir som tänkt dig. Nästa dag är alltid en ny dag. På det igen.

TIPS: Mammaträningsapp

I App Store hittar du min app med mammaträning: appen Mamma i form

Läs mer om: