Startsida » Mammaträning steg-för-steg » Steg 3 – Fixa en bättre hållning
steg 3

Steg 3 – Fixa en bättre hållning

Kroppsmedvetenhet och hållning

Nu är det dags att lägga mer fokus på kroppsmedvetenhet och hållning. Fortsätt utveckla din stående grundposition och korrigera ryggraden genom att sträcka på dig flera gånger om dagen.

Kroppen är gjord för att röra på sig, försök att tänka på att kompensera stillasittande genom att röra på dig. Använd armarna, rulla axlarna och rör på dig naturligt varje dag.

Komplettera med lite skön rörlighetsträning för att ta hållningen ytterligare ett steg i rätt riktning.

Fötterna på jorden

Träna in en god vardagsvana – att fördela vikten jämnt på båda fötterna när du står stilla. Sluta stå och hänga på ena benet alltså. Lättare sagt än gjort, men genom att tänka på det blir det lättare en vana.

Nästan alla mammor snedbelastar

Var uppmärksam på om du bär barnet på ena höften, det gör nästan alla mammor i perioder och det går bra om du är medveten om det och alternerar höft och har en bra hållning i övrigt samt kompenserar med träning.

Bära-barnet-på-en-och-samma-höft-under-småbarnsåren är en vanlig orsak till problem i knän, höft eller rygg senare i livet. Eftersom kroppen regelbundet belastas asymmetriskt och det medför obalans i kroppen, du blir starkare på ena sidan, och svagare på andra sidan, mer rörlig på ena sidan och stelare på den andra – och sånt kan leda till skador.

CHECKLISTA STEG 03

Läs:

  • Träna till dig en bra hållning

Lär dig övningarna:

Vardagsutmaning:

Röra på dig varje dag, ignorera inte de där myrorna i brallan – res dig upp och rör på dig naturligt.

  • Lägg dig gärna ned på golvet en stunda varje dag (du kan ju ha din bebis på magen/bröstet samtidigt och så kan bebis träna på att hålla upp huvudet samtidigt), kombinera med Liggande ryggstretch om bebisen är i babygymmet eller babysittern exempelvis./li>

Träna:

Core för mammor # 1
Mammaformens begynnelse
Bålstabilitet för Mammaformen

Träna ett träningsprogram per dag om möjligt (5-10 minuter) (du behöver inte byta om), annars så många dagar som är möjligt. När bebis tillåter :o)

Nu när du kommit så här långt så rekommenderar jag att du stannar i steg tre i 1-2 veckor innan du går vidare.

Du kan flera övningar nu, träna dem om och om igen, du kommer snart känna dig väldigt duktig på dessa övningar – och det brukar vara motiverande.

Njut av att du kan övningarna, du behöver inte hela tiden sträva efter att göra nya och mer utmanande saker.

Promenera med barnvagnen som konditionsträning, i makligt tempo i början för att inte överanstränga bäckenet som är skört en tid efter förlossningen.

Sedan är det dags för nästa steg – steg 4. Lycka till! /Caroline

App mammaträning