Startsida » Mammaträning steg-för-steg » Steg 1 – Så här kommer du igång
mammaträning träningsprogram

Steg 1 – Så här kommer du igång

Den viktigaste mammaträningen

Det första och viktigaste att fokusera på som mamma, vad gäller träningen, är att återskapa en god kontakt med magmusklerna och bäckenbotten. Tänk rehabträning den första tiden. Precis som efter en operation i samband med en skada – behöver kroppen RÄTT sorts övningar till att börja med.
Livet består ju av mer än träning och det är inte alls enkelt att komma igång och få in träningsrutiner i kombination med att vara mamma. Gör så gott du kan och var lite snäll med dig själv.

DIN formsatsning = på dina villkor

Både du och ditt barn tjänar på att du är stark och inte har värk eller övervikt som begränsar din förmåga att leka i framtiden. Men du behöver inte komma i form så snabbt som möjligt, det är ingen tävling.

Jämför dig inte med andra, det är inte rättvist. Andra personer har helt andra förutsättningar än vad du har. Annan träningsbakgrund, annan graviditet och varje förlossning är ju unik.

Försök också att låta bli att läsa tidningsrubriker som innehåller ord som viktras eller häpnadsväckande historier om gravidkilon. Det mesta som finns att läsa i tidningar om gravidkilon är tyvärr inte baserat på fakta och sällan sant. (Läs mer om viktminskning på viss tid i mitt blogginlägg där jag berättar om hur det kan gå till när en kvällstidning vill skapa säljande löpsedlar.)

Ge dig själv TID

Var lite schyst mot dig själv och sätt rimliga träningsmål och ge dig själv den tid som behövs för att nå dina mål, under de förutsättningar som du har just nu. Det är ett helt annat typ av projekt att komma i form när minst en annan person är med och roddar i din agenda.

Det behövs en väl utvecklad förmåga att prioritera (att prioritera som när du var singel funkar inte längre exempelvis, då kommer du aldrig komma i form).

DINA förutsättningar just NU är att din familj är med och styr över din tid.

Rensa för att ”ha tid”

Dygnet har fortfarande 24 timmar och du hade troligen inte en massa tomma strötimmar före mammalivet där du inte gjorde någonting, eller hur?

Nya saker har kommit in i ditt liv eftersom du blivit mamma, det betyder att vissa andra saker behöver rensas bort, men inte träningen eftersom du vill vara en sån där stark mamma i form.

Fundera på hur du kan rensa, en bra sak att börja med är de där aktiviteterna eller umgängena där du efteråt brukar komma hem och tänka: Varför var jag med på det där? Eller: Varför träffade jag hen?

TIPS: Vill du ha personliga tips för att hantera din tid bättre och hjälp med mammaträningen? Du kan träna med Caroline som din PT-online, mer info.

Var snäll mot dig själv

En sak till. Som också är viktig och lika bra att ta itu med från början – är att reflektera över din inställning och dina tankar kring din kropp så här efter efter graviditet och förlossning.

Det är vanligt att ägna sig åt självsaboterande tankar och inte alls tycka om sin kropp under den här perioden av livet. Om du gör det så är du alltså långt ifrån ensam.

Acceptans är en bra början

Försök att acceptera att kroppen kanske har proportioner som den kanske inte haft tidigare och som du just nu inte är nöjd med – och rikta energin på att göra något åt saken. Det går och det går lättare om du ger dig själv tid och peppar dig själv på vägen.

Var snäll mot dig själv, det behöver du nu. Peppa dig själv och plocka fram din framgångsinställning.

Du är på god väg

Just nu är du kanske inte i den form du vill vara, du befinner dig i startfasen av din träningssatsning och varje träningspass kommer att ta dig närmare dina mål.

För att nå dina mål så är det viktigt att veta var du står innan du börjar, och vart du vill. Nu är du ju på det klara med den saken. Toppen!

Nu är det dags för första steget i steg-för-steg-programmet här på mammaträningssajten Mammaiform.se, använd gärna checklistan nedan.

CHECKLISTA STEG 1

Läsuppgift:

Lär dig övningarna (klicka på varje övning för instruktioner och video):

Vardagsutmaning:

Nu ligger fokus på att återskapa kontakten med musklerna och på att förbättra din kroppsmedvetenhet.

  • Träna magstöd och knip spontant flera gånger om dagen, så ofta du kommer ihåg. Satsa på frekvens i sann rehab-anda. (Du behöver inte byta om – just do it.)

Träna:

När du har lärt dig övningarna, kör en testomgång av träningsprogrammet och repetera sedan träningsprogrammet så många gånger du vill.

Du kommer få bäst resultat om du gör det flera gånger i veckan, gärna dagligen. Ta det i din takt. Snart kommer du vara både starkare och slankare – lycka till! /Caroline

När du känner dig redo – gå vidare till nästa steg, Mamma-i-form-steg 2 >>

App mammaträning